Kaarina Kreus Ajankohtaisten tapahtumien taustoja

Venäjän kansa maksaa sanktioista raskaan hinnan

  • Venäjän kansa maksaa sanktioista raskaan hinnan
  • Venäjän kansa maksaa sanktioista raskaan hinnan

Vuonna 2014 Putin ylitti EU:n sietokyvyn rajat hyökkäämällä Ukrainaan. Länsi asetti Venäjälle talouspakotteita, joihin Venäjä vastasi kieltämällä elintarvikkeiden tuonnin lännestä. Putin uhosi, että Venäjä kykenee hyvin tuottamaan itse elintarvikkeensa, ja paremmin. Kautta Venäjän kaupoista katosivat ranskalaiset juustot, välimeren hedelmät ja vihannekset, saksalaiset makkarat ja suomalaiset maitotuotteet.

Samaan aikaan Venäjä kävi läpi rajua talouskriisiä: kansalaisten tulot ovat pudonneet rajusti kolme vuotta peräkkäin, teollisuustuotanto supistuu, rakennusala on kriisissa ja köyhyys on noussut rajusti. 70% venäläisistä saa palkkansa riittämään vain asumiseen ja ruokaan. 22% venäläisistä elää alle 150 eurolla kuukaudessa. Asumismenojen jälkeen ruokaan riittää siitä keskimäärin noin puolet. Venäläiset ovat siis ruokaostoksilla todella tarkkoja.

Kun tuonti loppui, venäläisyrityksille syntyi monopoli. Toisaalta raju lama supisti ostovoimaa, eivätkä kuluttajat voineet maksaa hyväkatteisia hintoja. Niinpä venäläiset tuottajat ovat yrittäneet pihistää raaka-aineista. Otetaan markkinoilta se liikevaihto, jonka sieltä pystyy puristamaan, ja tingitään laadusta. Tuloksena on nykysuomalaisille aivan vieras maailma. Viranomaisten mukaan noin viidennes maidosta on lantrattua. Jotta maito ei tuntuisi vetiseltä, siihen lisätään suolaa, perunajauhoja tai vaikka kalkkia.  Kalasta viranomaisten mukaan puolet ei ole kalaa, vaan soijasekoitetta. Rahkaa tehdään halvasta ja äärimmäisen epäterveellisestä hydrogenoidusta palmuöljystä. Juustoista arvioidaan kolmanneksen olevan halvoista kasvisöljyistä valmistettuja. Läpi Venäjän on loytynyt myynnistä riisiä, joka on perunajauhoista ja muovista tehtyä. Iso osa venäläisistä syö pääasiassa halpoja ruokia kuten perunaa ja makaronia. Alkuvuodesta yksi Pietarilainen virkamies eli kuukauden minimitoimeentulolla. Hän laihtui kuukaudessa 17 kiloa mussuttaen kaalia ja perunoita.

Vaikka tästä surkeasta moskasta saisikin tarpeeksi kaloreita, ravintoaineet puuttuvat. Moderni neurologia tietää, että tiettyjen vitamiinien puutos aiheuttaa aivotoiminnan häiriöitä ja masennusta. Esimerkiksi B-ryhmän vitamiinien puutos on lukuisissa tutkimuksissa yhdistetty masennukseen ja ahdistukseen. Jos 70% venäläisistä sanoo, että taistelevat joka kuukausi saadakseen perheensä asumiskulut maksettua ja perheen ruokittua, voimme olla varmoja, että ravinnon taso on alhainen. Toisin kuin Suomessa, huono ruoka on Venäjällä todella huonoa. Meillä puhutaan, että ei tule tarpeeksi kuituja - Venäjällä murehditaan, että "riisissä" on muovijauhetta!

Lisäksi koulu-, päiväkoti- ja sairaala- ja armeijaruokailu on kriisissä. Juuri Karjalassa Lahdenpohjassa suljettiin päiväkodit, koska ei ollut rahaa ostaa ruokaa lapsille. Siperiassa taas lapset ovat sairastuneet päiväkodissa homeisista raaka-aineista tehdystä ruoasta. Keski-Venäjällä yhden kadettikoulun upseerikoulutettavat menivät syömälakkoon, kun yhden viikona aikana neljännen kerran ruoasta löytyi matoja. Syksyllä yksi Keski-Venäjällä sijaitseva sairaala pyysi apua kaupunkilaisilta, kun sillä ei ollut rahaa ostaa ruokaa potilaille. Osittain syy on siinä, että alueviranomaisilla on todellakin liian pienet budjetit, mutta Venäjällä viime vuosina lähes naurettavat mittasuhteet saanut korruptio syö varmasti osan käytettävistä rahoista. Esimerkiksi homeista ruokaa lastenkoteihin ostaneen kaupungin hallinto oli paikallisen kaviaaritoimittajan paras asiakas.

Sanktiot ovat suurvaltapolitiikkaa. Kuitenkin Venäjällä ne ovat luoneet täydellisen monopolimarkkinan huijareille. Ketä tahansa länsimaista liberaalia satuttaa ajatella, miten ala-arvoinen ruoka kurjistaa Venäjän kansaa ennestään. Ravintoköyhä ravinto vaikuttaa yli sadan miljoonan ihmisen toimintakykyyn. Ja ihan meidän itärajamme takana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MattiTurunen1 kuva
Matti Turunen

Onko kirjoittaja tosissaan, vai onko sarkasmia? Kun mikään, mitä hän kirjoittaa ei pidä paikkaansa. Käyn joka päivä kaupassa ja tarkkailen myös muiden asiakkaiden ostamisia. Suomessa ei ole yhtään niin hyvin varusteltua ruokamyymälää, mitä Venäjän köyhimpiin kuuluvassa Karjalan tasavallassa on. Tosin en ole asunut kuin 6 vuotta Petroskoissa ja viimeisien kahden vuoden aikana tarjonta on sen kun lisääntynyt. Kauppaketjuja ja ostoskeskuksia on tullut koko ajan lisää ja jos ei olisi asiakkaita, ei niitäkään olisi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vuotuisessa puheessaan Venäjän kansalle Putin kysyi, haluatteko ruokkia Venäjän armeijaa vai valloittajan armeijaa. Valtavien aplodien säestämänä kansa vastasi että tietysti Venäjän armeijaa.

Jos natolaiset ja me suomalaiset valloittaisimme koko Venäjän, mitä siitä seuraisi? - Joka kylään nousisi hampurilaisravintoloita ja pitzerioita.

Venäläiset eivät voi tällaista hyväksyä, he taistelisivat valloittajia vastaan kaikin keinoin, jopa 10 vuotiaat lapset muodostavat omia taisteluyksiköitä.

Toimituksen poiminnat